Aankomende winter skien? Ja het kan!

Aankomende winter skien? Ja het kan!

De nieuwe coronaregels voor deze winter, we willen ze allemaal weten. Hieronder hebben we ze voor jou op een rijtje gezet:

3-G regel

Oostenrijk hanteert de zogenaamde ‘Grüner Pass’ (3-G regel). De Grüner pas/groene pas staat voor het digitale Covid-certificaat van de EU (groen paspoort), welke wij in Nederland ook gebruiken. 3-G staat voor: getest, gevaccineerd, genezen. De 3-G regel heeft dus niks met het bereik van een mobiele telefoon te maken, maar gaat over het feit dat een ieder moet kunnen aantonen dat hij/zij antilichamen tegen het coronavirus heeft, waarvoor drie manieren geaccepteerd worden.
3-G staat dan voor die drie manieren:
Getest
Gevaccineerd
Genezen.

Deze 3-G regel is verplicht als u langer dan 15 minuten ergens binnen of in een afgesloten buiten accommodatie bent. Deze pas geeft uw coronastatus aan en laat dus zien of u gevaccineerd, genezen of getest bent. Alleen als u voldoet aan de 3-G regel-regel krijgt u toegang tot bijvoorbeeld de horeca, après ski of ski-liften. Ook dient u uw ‘groene’ coronastatus te laten zien bij het inchecken in hotels, appartementen en pensions. Maar hoe zit het precies met de 3-G regel-regel?

 • Genezen: de coronabesmetting is minimaal 28 dagen en maximaal 6 maanden geleden.
 • Gevaccineerd: geldig vanaf de 22e dag na de tweede vaccinatie, tot maximaal 270 dagen (dit wordt 360 dagen). Voor de vaccinaties waarbij één prik voldoende is (Johnson & Johnson) geldt een periode van 270 dagen vanaf de 22e dag na de prik. Voor mensen die genezen zijn van corona is één prik voldoende om zich 270 dagen niet te hoeven laten testen.
 • Getest: voor iedereen die niet genezen of gevaccineerd is, is het voorleggen van een negatieve coronatest verplicht. Een PCR-test is 72 uur geldig, een antigeentest 24 uur en een zelftest ook 24 uur. De testplicht geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.

Mondkapjes

Het dragen van een mondkapje is op veel plaatsen verplicht. Onder andere in winkels, op markten, in tankstations en waar andere vormen van klantcontact plaatsvinden. De mondkapjesplicht geldt ook in het openbaar vervoer en in gondels. Een gewoon mondkapje volstaat niet, het dient een FFP2-mondkapje te zijn. Daar waar de 3-G regel-regel van kracht is, vervalt de mondkapjesplicht behalve in de skilift.

5-Stappenplan

De maatregelen in Oostenrijk zijn afhankelijk van in welke ‘fase’ het land zit, afhankelijk van de bezetting van de IC-bedden en welk percentage daarvan Corona gerelateerd is. Hieronder een overzichtje van elke stap:

Stap 1: 200 ic-bedden in Oostenrijk bezet

 • 3-G-regel voor bijeenkomsten vanaf 25 personen.
 • Antigeentesten zijn slechts 24 uur geldig.
 • FFP2-mondkapjesplicht op plekken waar eerst een gewoon mondkapje verplicht was, zoals supermarkten, apotheken en openbare ruimtes.
 • FFP2-mondkapjesplicht voor niet-gevaccineerde mensen in alle winkels

Stap 2: 300 ic-bedden in Oostenrijk bezet

 • 2-G-regel, dus alleen gevaccineerd of recent genezen, voor nachtgastronomie, après-ski en grote evenementen zonder vaste zitplaatsen.
 • Zelftesten zijn niet meer geldig als 3-G-bewijs.
 • FFP2-mondkapjesplicht

Stap 3: 400 ic-bedden in Oostenrijk bezet

 • Overal waar de 3-G-regel geldt, worden alleen gevaccineerde mensen, recent genezen mensen of mensen met een negatieve PCR-test toegelaten.
 • FFP2-mondkapjesplicht

Stap 4: 500 ic-bedden in Oostenrijk bezet

 • Overal waar de 3-G-regel gold, geldt vanaf dan de 2-G-regel, dus alleen toegang voor gevaccineerde of recent genezen mensen.
 • FFP2-mondkapjesplicht

Stap 5: 600 ic-bedden in Oostenrijk bezet

 • Mensen die niet gevaccineerd of recent genezen zijn, mogen hun huis alleen nog maar uit in bepaalde gevallen: bijvoorbeeld voor boodschappen, werk of zorg.
 • FFP2-mondkapjesplicht

Skilift en skipas

Ook in de skilift is het dragen van een FFP-2 mondkapje verplicht. Verder geldt er ook de 3-G regel (of vanaf Stap 4 2-G regel). Dit wordt gecontroleerd bij de verkoop van de skipassen aan de kassa. Er geldt géén capaciteitsbeperking voor skiliften. Zo wil men voorkomen dat er te lange rijen voor de lift ontstaan.

Voor mensen die moeten testen (niet gevaccineerd of genezen zijn), wordt het een iets ander verhaal komende winter. In tegenstelling tot eerdere berichten die meldden dat deze wintersporters maximaal een tweedaagse skipas mogen kopen, geldt er een extra regel voor skiërs die moeten testen. Zij mogen een skipas voor meer dan twee dagen kopen, maar deze wordt gekoppeld aan de geldigheid hun testbewijs. Zodra de uitslag van de coronatest niet meer geldig is, wordt de skipas geblokkeerd en moeten ze eerst langs de kassa om een nieuwe testuitslag te laten zien. De kassamedewerker kan de skipas vervolgens weer deblokkeren. Zodra Stap 4 bereikt wordt mogen enkel gevaccineerde of genezen mensen nog een skipas aanschaffen/gebruiken.

Bronnen

snowplaza.nl
salzburg24.at
skiinformatie.nl
fantastischoostenrijk.nl


Gepubliceerd op 26 oktober 2021 en onder voorbehoud van wijzigingen.
Social media

Klantenservice

035 303 55 55
info@wensbusinessevents.nl
© 2023
build by Mega Bite